laptopBGA.hu

Konzolok Szervize | laptopBGA szerviz részleg
1067 Budapest, Hunyadi tér 3.
Tel: 06/30 594-40-34

Gyakran ismételt kérdések

BGA javítás - képgaléria

PS3 RSX és CELL IC-k hővezető paszta csere

Az RSX IC fölött elhelyezett lapkán a paszta teljesen kiszáradt.     A lapka és az IC között több ponton csupán leheletnyi hőátadó anyag látható, ami teljesen normális.    Teljesen letisztított felületek, előkészítve a hővezető paszta szakszerű felhordására.

A Playstation3 fat konzolok legérzékenyebb egysége a CELL illetve az RSX processzorok. Ezeken egy fém lapka van, amelynek alatta és fölötte is hőelvezető anyag van. Ezek az évek alatt elkezdenek elfáradni, és nem rendelkeznek már az eredetileg rájuk jellemző minden hőmérsékleten azonos hőátadó képességgel. Ezért szükséges a rendszeres cseréjük. A legtöbb esetben csak a lapka fölött cserélik a szakik, de aki ismeri ezeket a műszereket, a fenti képsoron látható módon teljesen lebontva hajtja végre ezt a létfontosságú karbantartást.

 

 

* * *

 

 

Laptop karbantartás, gondozás, felújítás

A laptopunk áramforrás nélküli üzemideje ahogy csökken, érik bennünk a gondolat az akkumulátor cserére, vagy ha ez 30-50eFt-os költség, felmerül a teljes készülék cseréjének a lehetősége. A százezer forintos alsó kategóriájú készülék kicsit újabb procival, nagyobb tárhellyel, esetleg erősebb memóriával kecsegtet, nem beszélve az új készülék fantasztikus élményéről. Rohanó világunkban kevés idő jut a leggazdaságosabb választást megtalálni. Mégis érdemes elgondolkodni a felújítás és a csere dilemmája közepette, hogy az új készülék minden paramétere eléri az elvárásaim színvonalát, vagy a végén keserű szájízzel vesszük tudomásul, hogy oké-oké, új gép, de mégsem tud annyival többet, mint amennyit reméltünk. Ebben a cikksorozatban sorra vesszük, milyen lehetőségeink vannak a laptop megóvására, rendbetételére, és az élettartama megnövelésére.

Először az akkumulátor üzemidejét, élettartamát vesszük szemügyre. Megnézzük, milyen lehetőségünk van az egyes laptop szériáknál az akkumulátor javítására, cseréjére, vagy a felújításra.

Egy Toshiba Satellite L300-129 abszolút halott akkumulátorát vizsgáltuk meg.

Egy Toshiba Satellite L300-129 abszolút halott akkumulátorát vizsgáltuk meg.     Maga az akku nem tűnt leharcoltnak, elnyűttnek.    Az érintkezők egyáltalán nem voltak korrodálva.

Eredetileg ez a 2009-es széria valamivel több, mint 2 órás vezeték nélküli üzemidőt produkált. Az akkumulátor Lítium-Ion technológiás, 4 cellából épült fel. Ez a teljesítmény körülbelül 4 év után fokozatosan a pár perces töltöttségi szintről nullára amortizálódott. Az akku elektronikájának újraírásával, és a cellák szakszerű cseréjével ismét 2 órás üzemidővel dolgozik a felújított laptop akkumulátor. Ráadásul ez a beavatkozás nem került többe, mint 4db 2600mAh-s 3,2V tárolókapacitású cella, ezek cseréjével és a vezérlés újraprogramozásával járó munka, mindösszesen 12eFt. Mindenképpen gazdaságosabb, mint egy hasonló árú, vagy drágább utángyártott, amiben nem tudni, milyen minőségű cellák, és milyen elektronika dolgozik a burkolat alatt.